Computer General Knowledge in Hindi Set -1 | GK 2017

Hello guys, today I will be going to discuss the Latest Computer General knowledge and questions in Hindi. Which I think is important for everyone in nowadays to clear any of the government tests. The question and answers are provided in the Hindi language on the request of our readers. Computer GK is one of the parts of any Government exam, so that's why I decided to write some good quality General Knowledge 2017.

Computer General Knowledge in Hindi: Computer जनरल नॉलेज आजकल बहुत हि ज़रूरी हो गया गया है. कोई भी test एसा नही होता जिसमें कंप्यूटर के बारे में नही आता है. इसलिए आज हमने Your Below for some important कंप्यूटर GK question listed किये हैं. पड़ें और अपने comments दें :
computer gk in hindi 2017
Latest Computer GK in Hindi 2017




Computer General Knowledge in हिंदी SET - 1


  1. When was the rise of the mini Computer?
    Answer: the 3RD Generation
  2. What was the name of the first microprocessor?
    Answer:  IBM - 4004
  3. When IBM was formed?
    Answer:  in one thousand nine hundred twenty-four
  4. CD ROM drive, what specific technology is used?
    Answer:  Optical
  5. MOS क्या है?
    Answer:  Optical
  6. ROM में जो program स्टोर होता है
    Answer:  Firmware
  7. Personal कंप्यूटर के CPU की गति होती है?
    Answer:  100KBPS
  8. Micromedia किससे सम्बंधित है?
    Answer:  Software
  9. IBM के द्वारा तैयार की गयी लैपटॉप की सीरीज का क्या नाम है?
    Answer:  एक्टिवा
  10. BSD UNIX के संस्थापक कौन हैं?
    Answer:  विल जॉय
  11. www, किससे सम्बंधित है?
    Answer:  Internet से.
  12. Processing कहाँ सम्पन्न होती है?
    Answer:  System Unit में.
  13. एक byte में कितने bit होते हैं?
    Answer:  1024 bit
  14. Mouse क्या है?
    Answer:  Input Device
  15. OMR का पूरा नाम क्या है?
    Answer:  Optical Mark reader
  16. बैंकिंग में अधिक कौन से software use किये जाते हैं?
    Answer:  MICR
  17. Scanner  क्या है?
    Answer:  Input Device
  18. Computer की रिफ्रेश rate दर क्या है?
    Answer: 30 बार/ second
  19. Color monitor होता है?
    Answer:  RGB प्रकार का
  20. EL का पूरा नाम है?
    Answer:  Electrolumine Scent
  21. LCD से अधिक resolution वाली तकनीक कौन सी है?
    Answer:  GPD और EL

More coming soon

These are the some of basic computer general knowledge question which I think is important for everyone. If you want more do comment below guys.
Home     About Us     Disclaimer     Terms & Conditions     Sitemap