100+ Reasoning Questions in Hindi for General Knowledge 2017

Hello, guy's today I am going to solve some reasoning and interesting question and answers. The question and answers are by research guys. The answers and question are in the Hindi language. I have listed 100+ reasoning questions in Hindi, so be ready to solve these reasoning question and answers in short time.


List of 100+ Reasoning Question in Hindi 2017

निचे कुछ Reasoning question दिए हैं, इन्हें आजमायें और अपनी राय दें. 

Reasoning questions को technique लगाके पूरा करें मित्रों:

  1. FGI, GHJ, HIK,_____?

    a). GJK           b). IJL
    c). JKL           d.) FGK
    e). KEN

    Answer: IJL
  2. ZOA, XMC, VIE, TEG,_____?

    a). RAJ            b). RAG
    c). QAE           d.) SAG
    e). RAI

    Answer: RAI
  3. KTZ, MNX, OIV, QET_____?

    a). SAR           b). SAP
    c). RAS           d.) RAP
    e). SAQ

    Answer: SAQ
  4. BAF, FAJ, JAN, NAR_____?

    a). RAP            b). SAQ
    c). REW           d.) SEV
    e). RAV

    Answer: RAV
  5. ACX, CEV, EGT, GIR_____?

    a). IKP            b). JLO
    c). HJQ           d.) ILP
    e). JKO

    Answer: IKP
  6. ZAB, YBC, XCD, WDE_____?

    a). UFG           b). VEG
    c). VEF           d.) VFG
    e). UEF

    Answer: VEF
  7. ZAC, XCF, VEI, TGL_____?

    a). QIO           b). RIO
    c). QJP           d.) RIN
    e). NONE

    Answer: RIO
  8. BAC,  CBD, DCE, EDF_____?

    a). FGH           b). FEH
    c). FEG           d.) FGG
    e). EFG

    Answer: FEG
  9. ACE, BDF, CEG, DFH_____?

    a). FHJ           b). EHJ
    c). FGI           d.) EGI
    e). EHI

    Answer: EGI
  10. LKJ, ONM, RQP, UTS_____?

    a). ZYX           b). YXW
    c).WVU           d.) WVX
    e). XWV

    Answer: XWV
  11. NQT, OSU, PUV, QWW_____?

    a). RYX           b). RYY
    c). RXY           d.) RUY
    e). RVX

    Answer: RYX
Nihce ab kuch question और answers दिए हैं. इन्हें solve करें और बताएं की आप कितने question अपने आप solve कर पाए हैं. ये question आपकी रोज की life से लिए गयें हैं. सही से जोडें बनाएं और solve करें:

  1. Car का जो संबंध पेट्रोल से है, Video का वही संबंध किसके साथ है?

    a. मनोरंजन        b. Recording
    c. बिजली           d. चलचित्र
    e. पर्दा (screen)

    answer: बिजली
  2. फेफड़ों का जो संबंध ऑक्सीजन से है, heart का वही संबंध किसके साथ है?

    a. प्रेम            b. धमनी
    c. भावना        d. रक्त
    e. कामदेव

    answer: रक्त
  3. खेल का जो संबंध मैदान से है. धुएं का वही समंध किसके साथ है?

    a. मंदिर           b. मूर्ति
    c. इछा             d. देवता
    e. आस्था

    answer: मंदिर
  4. कुर्सी का जो संबंध लकड़ी से है, जूतों का वही संबंध किसके साथ है?

    a. स्लिपर            b. सोल
    c. जूता- चपल      d. चमड़ा
    e. पैर

    answer: चमड़ा
  5. शब्द : शब्दकोष :: मोती : ?

    a. समुद्र        b. जौहरी
    c. हार           d. कस्तूरा
    e. पत्थर

    answer. हार
More coming soon

The list of reasoning questions and answers in Hindi will be updates soon by our content writers guy's stay connected to us and bookmark this page for future reference.
Home     About Us     Disclaimer     Terms & Conditions     Sitemap