MP GK in Hindi 2017 – Madhya Pradesh General Knowledge Online test

MP GK in Hindi 2017: Hello Friends welcome to my new article MP GK in Hindi 2017. Today I am going to share the latest Madhya Pradesh general knowledge in Hindi 2017. I am also job aspirants like you and searching for the govt. jobs. So, that’s why I am going to post the most important  MP GK in Hindi 2017.

If you want to download the latest MP GK in Hindi PDF, You can check out the below given links.

Must Read: MP Questions & Answers PDF Free Download

Some of Madhya Pradesh candidates ask us to posts the latest GK of MP in the Hindi Language. So, stick to a chair and hold your pen and write about the questions and answers.

MP GK in Hindi 2017

MP GK in Hindi 2017

We will regularly update this page about MP News and General Knowledge of Madhya Pradesh. So, that you can’t miss the regular update of the MP GK in Hindi 2017. Give you best to crack the any MP govt. Board exams in 2017.


Check it here:

1. निचे दिए हुए districts मैं से कौन सी district 1956 में मध्य Pradesh में add नही हुई थी?

a) भोपाल

b) इंदौर

c) ग्वालियर

d) नागपुर

Ans: नागपुर


2. मध्य प्रदेश का पहला लोकसभा स्पीकर कौन था?

a) पी. कुंजीलाल दुबे

b) तेजलाल तेम्भारे

c) गुलशेर अहमद

d) श्रीनिवास तिवारी

Ans: पी. कुंजीलाल दुबे

3. मध्य Pradesh की business कैपिटल कौन सी है?

a) भोपाल

b) इंदौर

c) ग्वालियर

d) जबलपुर

Ans: इंदौर

4. स्टेट Tribal म्यूजियम कहाँ स्थित है?

a) भोपाल

b) इंदौर

c) जबलपुर

d) गुना

Ans: भोपाल

5. भोपाल की old विधान सभा और किस नाम से famous है?

a) Edward Hall

b) Minto Hall

c) Indira Hall

d) Gandhi Hall

Ans: Minto Hall

6. अहिल्या बाई किस स्थान से सम्बंधित हैं?

a) Holkar

b) Bhopal

c) Scindia

d) Tripuri

Ans: Holkar

7. कौन सा स्थान मध्य Pradesh में Holy City of Buddhist के लिए famous है?

a) साँची

b) खजुराहो

c) Vidisha

d) सागर

Ans: साँची

8.  Ami Kamini किस स्थान से संबधित है?

a) भोपाल

b) इंदौर

c) साँची

d)  गुना

Ans: इंदौर

9. Ami कामिनी किस खेल से सम्बंधित है?

a) Snooker

b) सॉफ्टबॉल

c) वुशु

d) None.

Ans: Snooker

10. Tawa नहर किस ज़िले में स्थित है?

a) होशंगाबाद

b) भोपाल

c) गुना

d) Datia

Ans: होशंगाबाद

11. मध्य प्रदेश का राज्य पक्षी कौन सा है?

a) मोर

b) कबूतर

c) दूधराज

d) None.

Ans: दूधराज

12.  रूप सिंह स्टेडियम कहाँ स्थित है?

a) भोपाल

b) इंदौर

c) ग्वालियर

d) सागर

Ans: ग्वालियर

13. मौलाना आजाद नेशनल इंस्टिट्यूट कहाँ पर है?

a) इंदौर

b) भोपाल

c) सागर

d) होशंगाबाद

Ans: भोपाल

latest GK of MP 2017

There are lots of competition for government jobs in Madhya Pradesh. So, that’s why I am going to list the most important questions and answers of the MP GK in Hindi. Let’s check these questions and talk about them.

 mp gk in hindi pdf
  • Madhya Pradesh में कितने ज़िले हैं : 51 ज़िले 
  • मध्य Pradesh की कौन सी नदी पर राम घाट स्थित है : Shipra River
  • मध्य Pradesh का हाई कोर्ट कहाँ स्थित है : जबलपुर 
  • Madhya Pradesh का राज्य खेल कौन सा है : मलखम्ब 
  • अटल बिहारी वाजपयी का जन्म कहाँ हुआ था : ग्वालियर 
  • National Law Institute यूनिवर्सिटी कहाँ पर स्थित है : भोपाल 

MP GK in Hindi for Excercise | Write your answers in Comment box

Check out the exercise questions for Madhya Pradesh General Knowledge in Hindi. Take these questions seriously and writes your answers in the comment box. Don’t search on google about these questions. So be fair about the exercise:

  1. Holkar Cricket Stadium कहाँ स्थित है?
  2. सिन्धी न्यूज़पेपर फ़र्ज़ कहाँ  से publish होता है?
  3. मध्य Pradesh के पश्चिम में कौन सी district है?
  4. मध्य Pradesh मैं सबसे लंबी नदिकौं सी है?
  5. भारत की famous गायक लता मंगेशकर का जन्म कहाँ हुआ था?
  6. MP की साक्षरता दर क्या है?
  7. मध्य pradesh का प्रथम Governer कौन था?
  8. क्षेत्रफल के आधार पर Madhya Pradesh का कौन सा स्थान है?
  9. King भोज कौन था?
  10. नर्मदा नदी की लम्बाई कितनी है?

MP GK in Hindi Online Test for Job Seekers 

Hello, the guy’s Here I have created the online quiz for you guys. take an MP General Knowledge online test quiz and check out your score. If it will be up to 75% then you have successfully cleared the online quiz of MP GK in Hindi.

MP GK Question Paper 2017 in Hindi

Madhya Pradesh General Knowledge Question Paper 2017. The questions paper of GK is created on the basis of revised questions and answers which are already come into previously taken exams. Share these questions with your friends:

  • Madhya Pradesh की प्रमुख फंसल कौन सी है? Ans: गहुँ 
  • महिला जेल मध्य Pradesh मैं कहाँ स्थित है?  Ans: होशंगाबाद
  • मध्य Pradesh का राज्य वृक्ष कौन सा है? Ans: बरगद 
  • Madhya Pradesh का राज्य फुल कौन सा है? Ans: लिली का फुल
  • बाघ गावं जो ग्वालियर में है वो किस लिए famous है? Ans: गुफा चित्रकारी
  • साँची स्तूप कौन से ज़िले में स्थित है? Ans: रायसेन
  •  मध्य Pradesh की राज्य भाषा कौन सी है? Ans: Hindi 
  • Usha  किरण प्लेस कहाँ पर है? Ans: Gwalior

Guy’s if you like this post then do share with your friends and college mates for upcoming govt. exams of the Madhya Pradesh Staff selection commission in 2017. We will regularly update this page about “MP General Knowledge in Hindi”

Download MP GK in Hindi PDF

You can also download the MP gk in Hindi PDF from the below given links:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here