Important MP GK in Hindi Questions and Answers

MP GK in Hindi Most important questions and answers for upcoming MPSC exams of 2017-2018. Here you will get the all latest and current Madhya Pradesh General Knowledge in the Hindi language for upcoming exams of Madhya Pradesh Government.

These MP General knowledge questions and answers are mostly taken from the online research and offline data provided by our customers and readers.

Must Read: Madhya Pradesh General Knowledge Online test

Below are the most Important MPGK in Hindi for upcoming exams:

MP gk in Hindi 2017
MP GK in Hindi

MP GK in Hindi – Most Revised Questions

Check out the most important Madhya Pradesh questions and answers in Hindi:

  1. मध्य Pradesh के प्रथम लोकसभा स्पीकर कौन थे?
    Ans: पी.कुंजीलाल दुबे.
  2. Madhya Pradesh की business राजधानी कौन सी है?
    Ans: इंदौर.
  3. State Tribal Museum कहाँ पर स्थित है?
    Ans: भोपाल.
  4. भोपाल की पुरानी विधानसभा को किस नाम से जाना जाता है?
    Ans: Minto Hall.

  5. Tawa नहर किस स्थान से सम्बंधित है?
    Ans: होशंगाबाद.
  6. मध्य Pradesh का राज्य पक्षी कौन सा है?
    Ans: दूधराज.
  7. रूप सिंह stadium कहाँ स्थित है?
    Ans: ग्वालियर.
  8. मौलना आजाद नेशनल इंस्टिट्यूट कहाँ पर स्थित है?
    Ans: Bhopal.
  9. मध्य प्रदेश की ज़िलों की संख्या कितनी है?
    Ans: 51.
  10. राम घाट कौन सी नदी पर स्थित है?
    Ans: शिप्रा नदी पर.
  11. मध्य प्रदेश का हाई कोर्ट कहाँ स्थित है?
    Ans: जबलपुर.
  12. मध्य प्रदेश का राज्य खेल कौन सा है?
    Ans: मलखम्ब.
  13. मध्य Pradesh की प्रमुख फंसल कौन सी है?
    Ans: गेहूं.
  14. महिला जेल कहाँ पर स्थित है?
    Ans: होशंगाबाद.
  15. मध्य प्रदेश का राज्य फुल कौन सा है?
    Ans: लिली का फुल.

Latest MP GK in Hindi 2017 – Current Affairs

  • मध्य प्रदेश सरकार ने नर्मदा नदी के किनारे रेत के खनन पर रोक लगा दी है.
  • मध्य प्रदेश में नर्मदा नदी को जीवित इकाई घोषित किया गया.
  • एशिया का सबसे बड़ा सोलर प्लांट बनाने का प्रस्ताव मध्य pradesh में स्थापित किया जायेगा.
  • मध्य pradesh में दिन दयाल रसोई योजना शुरू की गयी.

These above-given questions and answer are the most common and revised MP Gk in Hindi for upcoming competitive exams of 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here