Current Affair Quiz in Hindi May 2017

Here is the latest current affair quiz of May 2017 in Hindi for Latest Exams like SSC, ibps, and railway. If you are a Hindi lover than the scholar guru platform provides you amazing information about latest Current affairs and GK in Hindi.

The quiz is updated on the daily basis with new Current affairs in Hindi. You can also check out our Current affairs in Hindi sections here. All new Current affairs Quiz or online test in Hindi for Govt. job exams.

current affairs quiz in Hindi may 2017

 

Current affairs Quiz in Hindi of May 2017

Below are the all new questions updated daily with new Current GK in Hindi:-

Must Read: Latest Current Affairs in Hindi

    1. Dak विभाग द्वारा कौन सी app launch की गयी?

      1> PostBoy
      2> PostMaster
      3> Postman
      4> Postletter

      Ans: Postman

    2. महिला वन डे क्रिकेट टीम में दूसरा सबसे स्कोर किसने कायम किया?

      1> मिताली राज
      2> हरमनप्रीत कौर
      3> पूनम रावत
      4> दीप्ती शर्मा

      Ans: दीप्ती शर्मा

    3. निर्भया फंड के तहत भारतीय रेलवे कितने स्तातिओंस पर CCTV कैमरा लगायें जायेगें?

      1> 200
      2> 900 से अधिक
      3> 900
      4> 5००

      Ans: 900 से अधिक

    4. दुर्लभ प्रजाति वाला सांप सील्ड वाटर स्नेक भारत किस नदी मैं खोजा गया?

      1> कृष्णा
      2> गंगा
      3> चिनाव
      4> सतलुज

      Ans: गंगा

    5.  सील्ड वाटर स्नेक हाल हि मैं किस इंस्टिट्यूट द्वारा खोजा गया?

      1> वाइल्ड इंस्टिट्यूट of USA
      2> वाइल्ड लाइफ इंस्टिट्यूट of इंडिया
      3>वर्ल्ड  इंस्टिट्यूट of वाइल्ड लाइफ
      4> वाइल्ड लाइफ इंस्टिट्यूट of स्पेन

      Ans: वाइल्ड लाइफ इंस्टिट्यूट of इंडिया.

    6. दुनिया का सबसे व्यस्त एअरपोर्ट हाल हि मैं किसे चुना गया?

      1> मुंबई
      2> न्यू Delhi
      3> क़तर
      4> दोहा

      Ans: मुंबई (छत्रपति शिवाजी इंटरनेशनल एअरपोर्ट)

    Current Affairs Quiz in हिंदी May 2017 

    1. हाल  हि मैं हुई GP3 रेस में किसने बजी मरी ?

      1> अर्जुन मैनी
      2> महावीर रघुनाथन
      3> जैक ऐतकें
      4> जेक डेनिस

      Ans: अर्जुन मैनी

    2. हाल हि में हुए Madrid open टेनिस का ख़िताब किसने जीता?

      1> Rafael Nadal
      2> डोमनिक थीम
      3> Andy Murray
      4> Novak Djokovic

      Ans: Rafael Nadal

    3. भारत का सबसे लम्बा पुल कौन से राज्य में बनाया गया ?

      1> असम
      2> Manipur
      3> Bihar
      4> UP

      Ans: असम

    4. भारत के सबसे लम्बे पुल की लम्बाई कितनी है?

      1> 10 KM
      2> 15 KM
      3> 8.50 KM
      4> 9.15 KM

      Ans: 9.15 KM

    5. भारत का सबसे लम्बा पुल किस नदी पर बनाया गया है?

      1> गंगा
      2> ब्रह्मपुत्र
      3> यमुना
      4> सतलुज

      Ans: ब्रह्मपुत्र नदी पर

    6. ” नो बैग डे ” किस राज्य द्वारा चलाया गया कार्यक्रम है?

      1> पंजाब
      2> उतर pradesh
      3> उत्तराखंड
      4> हरयाणा

      Ans: उतर प्रदेश

    7. कौन से कंप्यूटर वायरस ने हाल में हि कई देशों के computers को अपना निशाना बनाया है?

      1> Trojan
      2> Spider
      3> Ransomware
      4> Spyware

      Ans: Ransomware

    8. भारत की और से एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप में दुसरे कितने पदक जीते?

      1> 2 गोल्ड
      2> 2 सिल्वर
      3> 4 सिल्वर
      4> 2 Bronze

      Ans: 2 Bronze

    So, above are the most important Current affairs of MAY 2017 in Hindi for upcoming exams like SSC and IBPS. Download PDF file of May 2017 Current affairs from here.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *