Geography General knowledge in Hindi – Geographical GK Notes 2018

Geographical GK in Hindi for Competitive Exams

Check out the latest Geographical General Knowledge In the Hindi Language. Some of the handwritten notes of the Geography is also included in the article.  भूगोल से सम्बंधित सामान्य ज्ञान निचे दिए गये हैं. आप प्रतिदिन in question और answers को पड़ें और तैयार रहें..
Below are the most revised and most important Questions and answers in Hindi for geographical knowledge in Hindi. 
 

Geographical GK in Hindi 2018 – 2019

1. पृथ्वी पर कितने महाद्वीप हैं?
Ans: सात. 

2. सबसे बड़ा महाद्वीप कौन सा है?
Ans: एशिया.

3. एशिया महाद्वीप के बाड़ दूसरा सबसे बड़ा महाद्वीप कौन सा है?
Ans: अफ्रीका.

4. अफ्रीका को एशिया से अलग करने वाली नाहर कौन सी है?
Ans: स्वेज नेहर.

5. क्षेत्रफल की दृष्टि से सबसे छोटा महाद्वीप कौन सा है?
Ans: ऑस्ट्रेलिया.

6. अंटार्कटिका महाद्वीप का दक्षिण ध्रुव कहाँ स्थित है?
Ans: महाद्वीप के केंद्र में.

7. उत्तरी गोलार्ध को किस नाम से जाना जाता है?
Ans: स्थल गोलार्ध से.      

8. भूगोल का जनक किसे कहा जाता है?
Ans: हेकेटिय्स को. 

9. पृथ्वी के आकर का वर्णन करने वाले सबसे उपयुक्त शब्द कौन सा है?
Ans: धराकारीय.

10. सूर्य का आकार पृथ्वी से लगभग कितना गुना बड़ा है?
Ans: 13 लाख गुना.

11. सूर्य की पृथ्वी से औसत दुरी कितनी है?
Ans: 149.6 मिलियन.

12. पृथ्वी की गोलाकार आकृति को क्या कहा जाता है?
Ans: लघ्व्क्ष गोलाभ.

Here are the latest Geographical GK in Hindi:-
geographical GK in Hindi

 

geographical GK in Hindi

 

geographical GK in Hindi

 

geographical GK in Hindi

 

geographical GK in Hindi

 

geographical GK in Hindi
We will regularly update the Content or Geographical GK in Hindi every third week. So, the guy stays connected to us and learn the new geography General Knowledge.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.