Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi 2018 – UP GK & Current Affairs

Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi 2018 – UP GK & Current Affairs: Here are the latest current affairs and the General knowledge in Hindi of Uttar Pradesh State. These general knowledge questions and answer will help you to crack the any of the Uttar Pradesh Government exams. Check out the Latest Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi and PDF format.

uttar pradesh general knowledge hindi pdf

As all knows that the Uttar Pradesh is a large state and have a huge competition. Now, you have to work hard to get the Government Job in Uttar Pradesh. Below are the 100+ important General Knowledge Questions about the Uttar Pradesh History, Culture, Geography, Sports and political.

Allahabad High Court Junior Assistant Syllabus 2017 & Previous Papers

Uttar Pradesh General Knowledge In Hindi 2018 | UP GK | Uttar Pradesh Current Affairs

Below are the Some most important questions and answers for the Uttar Pradesh General Knowledge:

  1. उत्तर Pradesh की ज़िला Scheme के कितने अधिकतम सदस्य हो सकते हैं?
    Ans: 40 सदस्य.
  2. उत्तर pradesh का सबसे पुराना Enginnering कॉलेज कौन सा है?
    Ans: आगरा मैं.
  3. उत्तर प्रदेश में कितने ज़िले है?
    Ans: 71.
  4. भारत कला भवन कहाँ पर स्थित है?
    Ans: वाराणसी में.
  5. उत्तर pradesh की कौन सी district मैं Solar Energy Plant की शुरुआत की गयी?
    Ans: अलीगढ.
  6. उत्तर प्रदेश की सबसे लंबी नहर कौन सी है?
    Ans: शारदा नहर.
  7. उत्तर pradesh का सबसे पुराना म्यूजियम कहाँ पर स्थित है?
    Ans: लखनऊ.
  8. उत्तर Pradesh की विधानसभा के कितने सदस्य हैं?
    Ans: 404.

 उत्तर प्रदेश सामान्य ज्ञान हिंदी में | यू. पी. Genaral Knowledge 2018

निचे कुछ मह्ताव्पुरण उत्तर pradesh के प्र्शनोत्री di हुई हैं, जो आपको आने वाले सरकारी टेस्टों में बहुत मदद करेंगे. इसीलिए इन्हें रोजाना पड़ें और तैयार रहें.

Capital  लखनऊ
ज़िलों की संख्या 75
मुख्यमंत्री योगी आदित्यनाथ
राज्यपाल राम नायक
क्षेत्रफल 243, 290 Square KM
क्षेत्रफल के आधार पर देश में स्थान 4th
जनसख्याँ 199, 581
  जनसख्याँ के आधार पर देश में स्थान  1st
 साक्षरता दर   67.7%
 More About UP  Click Here

 

ऊपर मैंने बहुत से साधारण प्रशन और उत्तर दिए हैं. अगर आप और उत्तर प्रदेश सामान्य ज्ञान चाहते हैं तो निचे पड़ें. बहुत सरे प्रशन निचे दिए गये हैं.

Uttar Pradesh General Knowledge & Current Affairs in Hindi 2018

If you want to download and read the Latest Current Affairs and Current General Knowledge of the Uttar Pradesh state, then please read below. Here are the latest 3-4 months previous Current Affairs of the UP state.

  • उत्तर Pradesh सरकार जल्द हि पुलिस भर्ती के नियम में बदलाव करेगी.
  • UP सरकार ने हाल हि मैं निर्भया योजना के तहत 50 Pink बसें चलाने की घोषणा की.
  • Uttar Pradesh के स्कूलों में रेडियो पर “आओ अंग्रेजी सीखें” कार्यक्रम की शुरुवात की गयी.
  • उत्तर प्रदेश सरकार ने राज्य में पहला खेल विश्व-विद्यालय खोलने की घोषणा की.
  • उत्तर pradesh के सहारनपुर में हडप्पा कालीन सभ्यता के अवशेष मिले.
  • उत्तर pradesh सरकार ने भाग्य लक्ष्मी योजना की घोषणा की.

above are the most important questions and answers of the Uttar Pradesh State. Download the Latest General knowledge questions and answers in Hindi of UP.

Download Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi PDF 2018

Some candidates want the PDF file of the UP GK because of easy readability. So, you can download the Uttar Pradesh General knowledge in PDF from below given Links. These general knowledge questions gonna help you in the upcoming exams of the USSC and SSC.

Download UP General Knowledge PDF SET – 1

Download UP GK PDF SET- 2

More Uttar Pradesh General Knowledge will be updated soon, for now, read these important general knowledge questions and answer of UP.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *