Indian Parliament General Knowledge Questions in Hindi

Check out the most important Indian Parliament General Knowledge Questions and Answers in the Hindi language. India political general knowledge questions in Hindi and in PDF file are available here. You can directly download or read the Indian Parliament General Knowledge Questions Here.

parliament general knowledge in hindi
Parliament General Knowledge in Hindi

Various questions and Answers of the Indian parliament are listed below, read the questions and give opinions about the questions and answers. If you have your custom notes on parliament do share with us by sending an email at Admin@scholarguru.in.

 Indian Parliament General Knowledge Questions in Hindi

1. संसद के सदनों की संख्या कितनी है?
Ans: दो.

2. राज्य सभा के अधिकतम सदस्यौं की संख्यां कितनी हो सकती है?
Ans: 250.

3. लोकसभा के अधिकतम सदस्यौं की संख्यां कितनी हो सकती है?
Ans: 552.

4. राज्यसभा सदस्यौं की पदावधि कितनी वर्ष की होती है?
Ans: 6 वर्ष.

5. राज्यसभा की स्थापना पहली बार कब हुई?
Ans: 1952.

6. राज्यसभा की सदस्यता हेतु कितनी उम्र निर्धारित है?
Ans: 30 वर्ष.

7. लोकसभा की सदस्यता हेतु कितनी उम्र निर्धारित है?
Ans: 25 वर्ष.

8. अगर किसी सदस्य को दोनों सदनों हेतु चयनित किया जाता है तो use कितने दिनों के भीतर एक सदन चुनना पड़ता है?
Ans: 10 दिन.

9. संसद के दोनों सदनों की संयुक्त बैठक की अध्यक्षता कौन करता है?
Ans: लोकसभा अध्यक्ष.

10. केंद्रीय सूचना आयोग की स्थापना कब की गयी?
Ans: 2005

Download Parliament General Knowledge in Hindi 2017

If you are ready to download the PDF file of the Parliament gk in Hindi, then you can download the PDF file from the below given links. Click on the below given link to download the Parliament General Knowledge in Hindi 2017.

हेल्लो दोस्तों यहाँ हमने parliament के नोट्स की फाइल का लिंक दिया है इन्हें पढ़ कर आपको बहुर सारा सामान्य ज्ञान मिलने वाला है ये हमारा आपसे वादा है. अगर आप और भी एसे general knowledge पड़ना चाहते हैं तो हमारी वेबसाइट पर बहुत सारी फाइल्स आपको मिल जाएँगी.

Download Parliament GK File

If you have any question regarding the Parliament General Knowledge Questions please ask below in the comment box. We will try to reply you as soon as possible. For more general knowledge, do subscribe to www.scholarguru.in.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.