Haryana GK in Hindi Download – हरयाणा सामान्य ज्ञान Download करें

Haryana GK in Hindi Download 2018: The readers who are reading the article from the Haryana State are advised to download the latest current affairs & general knowledge of the Haryana State. you can download the Haryana GK in Hindi PDF from the below given links. You will get the all Haryana General Knowledge files and documents below, which you can directly download from the below given links. The Haryana GK in Hindi files contains the Political, Geographical, Economical, Sports, History and Other Haryana General knowledge.

Most revised and the important questions and Answers for the HSSC and Haryana State Government exam mock tests questions are listed below. You can find the all these important questions and Answers from the below provided links. We had reproduced and created these files for especially for the readers who are from Haryana State. The most of the Students and the candidates requested to put our General Knowledge in Hindi.

haryana gk 2017, general knowledge of Haryana 2017 - 2018, haryana gk in hindi download
Haryana GK in Hindi Download 2018

हमने निचे आपको हरयाणा सामान्य ज्ञान डाउनलोड करने के लिए दिया है. अप गूगल दड्राइव से इन्ह प्रशन और उत्तर को डाउनलोड कर सकते हैं. ये सामान्य ज्ञान आपको आने वाली परीक्षाओं में बहुत उपयोगी साबित होगा. अगर अप और हरयाणा सामान्य ज्ञान चाहते हैं तो निचे कमेंट करें. हमने आपके लिए हरयाणा जनरल नॉलेज का एक कलेक्शन इकट्ठा किया है.

Haryana GK in Hindi Download – Latest Haryana General Knowledge

You can check out the some of the sample questions in the below-written articles. You will get the download files at the end of the article. Before we will provide you the Haryana GK in Hindi Download files, we will let you know some sample questions and Answers of Haryana Samanya Gyan.

1. हरयाणा के किस प्रसिद्ध राजा की राजधानी थानेसर थी?
Ans: हर्षवर्धन. 

2. भिवानी में सिन्धु सभ्यता का कौन सा केंद्र स्थित है?
Ans: मिताथल.

3. हरयाणा राज्य के प्रथम मुख्या मंत्री कौन थे?
Ans: पं. भगवत दयाल शर्मा.

4. हरयाणा का सबसे बड़ा जिला कौन सा है?
Ans: सिरसा.

5. हरयाणा के प्रथम राज्यपाल किस नियुक्त किया गया था?
Ans: धरमवीर.

6. हरयाणा का प्रसिद्ध शीतला माता मंदिर कहाँ स्थित है?
Ans: गुरुग्राम.

7. पंजाब और हरयाणा उच्च न्यायालय की स्थापना किस वर्ष हुयी थी?
Ans: 1975.

8. हरयाणा में हीरो मोटोकोर्प का कारखाना कहाँ स्थित है?
Ans: धारूहेड़ा (रेवाड़ी).

9. हरयाणा में मिलिनियम सिटी के नाम से किस शहर को जाना जाता है?
Ans: गुरुग्राम.

10. एनसीआर के अंतर्गत हरयाणा के कितने जिले आते हैं?
Ans: 14.

11. पानीपत का दूसरा युद्ध कब और किस किस के बिच हुआ था?
Ans: 1556 ई. (हेमू और अकबर के बिच).

12. पानीपत के प्रथम युद्ध में किसे विजय प्राप्त हुयी थी?
Ans: बाबर.

13. पानीपत का पहला युद्ध कब हुआ था?
Ans: 1526 ई. में.

14. हरियाणा राज्य में परमाणु केंद्र कहाँ पर बनाया जा रहा है?
Ans: गोरखपुर.

15. क्षेत्रफल की दृष्टि से हरियाणा राज्य भारत में कौन से स्थान पर है?
Ans: 20वां.

16. आंकड़ों के अनुसार हरियाणा राज्य का वन क्षेत्र कितना है?
Ans: 1559 Square किलोमीटर. 

Download Haryana GK in Hindi PDF

You can download the Haryana General Knowledge in Hindi PDF from the links given below. You can either check out other important links from scholarguru of Haryana GK.

Get Haryana General Knowledge

You can check out the other important articles on our website. If you have any question regarding the Haryana GK in Hindi Download article, you can ask us below in the comment box. We will reply you as soon as possible.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *